Sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw is de scootmobiel snel populair geworden. Er zijn modellen die aangedreven worden met een benzinemotor, de meeste modellen zijn echter voorzien van een elektromotor. Hoewel je dergelijke voertuigen via de WMO kunt aanvragen, is het ook mogelijk om zelf een scootmobiel te kopen via een winkel als Fastfuriousscooters.nl. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over scootmobielen.
Wat is een scootmobiel?
Dit zijn vervoermiddelen die drie, vier of vijf wielen hebben. Meestal betreft het modellen met drie wielen, vanwege de wendbaarheid, sinds 2008 zijn er ook modellen met vijf wielen op de markt gekomen. De meeste hiervan worden voortbewogen met een elektromotor, er zijn ook enkele modellen met een benzinemotor zoals deze op scooters gebruikt worden. Hoewel het voor de wet gezien een ‘invalidenvoertuig’ betreft, is het niet nodig om daadwerkelijk minder valide te zijn om er op te mogen rijden. Naast een minimale leeftijd van zestien jaar zijn er geen specifieke voorwaarden om op een scootmobiel te mogen rijden.
Verschil tussen vroeger en nu
In het begin waren scootmobielen niet bepaald aantrekkelijk om te zien, de afstand die je met één lading kon afleggen was beperkt en ze vertoonde nog regelmatig kuren. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. Het design is veel moderner geworden met een vormgeving die meer doet denken aan trendy scooters dan invalidenvoertuigen. De wendbaarheid is sterk verbeterd, zowel op de stoep, op straat als in winkels. De maximumsnelheid varieert per type, tussen 20 en 25 km/u is normaal. Modellen op benzine kunnen overigens wel tot 45 km/u rijden, buiten de bebouwde kom en op het fietspad.
WVG en WMO
De zichtbaarheid van scootmobielen is flink toegenomen sinds de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), en later de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die deze vervoermiddelen beschikbaar stelt aan mensen met een mobiliteitsbeperking. Ook via het Persoonsgebonden Budget wordt vaak geld gevraagd om een dergelijk voertuig aan te schaffen. Binnen de WMO is het niet mogelijk om zelf een keuze te maken, de gemeente zal de afweging op persoonlijke basis maken. Het is dan ook een toestel in bruikleen, je mag de scootmobiel niet houden. Bij een PGB kun je wel zelf een keuze maken, maar de voorwaarden voor toekenning zijn streng. Het is ook mogelijk om zelf een exemplaar uit te zoeken, bij Fastfuriousscooters.nl is het bijvoorbeeld mogelijk om in termijnen te betalen.
Niet alleen voor senioren
Er wordt nog vaak gedacht dat iemand die op een scootmobiel rijdt invalide moet zijn, of minimaal 65 jaar oud. Dit is niet het geval, in principe mag iedereen van 16 jaar of ouder op deze vervoermiddelen rijden. Je kunt bijvoorbeeld dus een kerngezonde jongen van 16 jaar zijn die een krantenwijk rijdt op een scootmobiel. Wanneer het je eigen bezit is mag dat gewoon, ook in dat geval is een rijbewijs niet nodig. Een kentekenplaatje hoeft ook niet, er dient alleen een WA verzekering afgesloten te worden.
Verkeersregels
De regels kunnen een beetje verwarrend zijn. Je mag op de stoep maximaal 6 km/u rijden, op de rijbaan geldt een maximumsnelheid van 45 km/u, op het fietspad buiten de bebouwde kom 40 km/u. De elektrische modellen halen deze snelheid niet, wanneer het een verbrandingsmotor betreft zijn dit soort snelheden wel degelijk haalbaar. Wanneer er geen verlichting aanwezig is mag de mobiel alleen op de stoep rijden. Elektrische scootmobielen mogen ook in winkels rijden, modellen op benzine uiteraard niet. Winkels zijn overigens niet verplicht om hiervoor faciliteiten aan te bieden, al wordt dit uit commerciële overwegingen vaak wel gedaan.
Bekijk het aanbod scootmobielen op elektriciteit en benzine op Fastfuriousscooters.nl.